A A A

Werkgroep Oost-Europa

Er is sinds kort een eigen website van de stichting klik op de link hieronder om deze te bezoeken.

http://www.stichtingwerkgroeproemeniepknzuidhorn.nl/  

 

Het vrijwilligerswerk van de groep omvat voornamelijk de volgende onderdelen:

** Ondersteunen van het Roemenië project dat door de diaconie van kerken in de regio Altmark (Duitsland) is opgezet (zie ook hieronder), door middel van:
- Het aanleveren van goederen;
- Financiële ondersteuning, door middel van projecten en gerichte giften.

** Hout en Brood project.
Deelnemers schrijven in om jaarlijks een bedrag te betalen van €60,-, € 80,- of € 140,- per jaar, gedurende periode van 5 jaar. Van dit geld wordt in Roemenië hout en brood gekocht voor de armste gezinnen. De gezinnen worden een jaar lang 2x per week voorzien van brood en `s winters van hout. Wij garanderen dat jaarlijks daarvoor minimaal een bedrag van € 2000,- overgemaakt wordt.

** Verzorgingstehuis voor geestelijk gehandicapte ouderen.
In dit tehuis, waar circa 20 mensen onderdak hebben, is de toestand zeer schrijnend. Voor dit tijdelijk doel zamelen wij geld in. Daarmee worden uiteenlopende zaken gekocht, in overleg met de leiding van het tehuis. Dit project loopt in 2012 ten einde. Naschrift. Na een renovatie van het gebouw, met steun van de Europese Unie, is de situatie heel goed geworden. Van onze inbreng zijn een complete keuken, zonnewering, een vrieskast en raamhorren gerealiseerd.

** Gemeentecontact Zuidhorn - Kakerbeck.
Onderling worden contacten onderhouden met de Evangelisch Lutherse kerk in Kakerbeck, een dorp in de voormalige DDR. Deze contacten zijn kort na de val van het ijzeren gordijn ontstaan. Er zijn vriendschappen gegroeid en men leeft met elkaar mee. Tweejaarlijks worden uitwisselingsbezoeken georganiseerd. Dit is de oorspronkelijke opzet van de Oost-Europa werkgroep. Dit is dus later uitgebreid met andere taken. Contactpersoon Anneke Wigboldus.

**Financiële verantwoording.
Er wordt een begroting gemaakt. De gemaakte kosten worden verantwoord. Afspraken worden vastgelegd.
Meer uitgebreide informatie van het vrijwilligerswerk is te vinden in het Kerkvenster van de Gereformeerde Kerk en in het Groene Krantje van de Hervormde Kerk.


Op de website van de Hervormde Kerk vind u het volledige verslag van het Roemenië bezoek in 2012 : http://www.hervormdzuidhorn.nl/